[Summary]
Umidigi is een kleine Chinese fabrikant die stap voor stap de ladder op gaat om smartphones met een goede batterijlevensduur tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Ik had de Umidigi F1 en de Umidigi S3 Pro al getest, deze twee telefoons waren vrij interessant maar ontbraken een beetje van maturiteit vooral op het gebied van foto's en het besturingssysteem. Zal de Umidigi F2 deze problemen kunnen verhelpen? Dat is wat ik je voorstel om te ontdekken in mijn test.



Website van de fabrikant: https://www.umidigi.com

[device_intro device="smartphone" lg="nl"]

Prijs Umidigi F2

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Umidigi F2 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt. [pricelist keyword="162"]

Tijdslijn

15/03/2020: aankoop van Umidigi F2 op de officiële website van Umidigi (voorraad in Europa)
06/04/2020: telefoonontvangst en uitpakken


Waarom deze telefoon?

Ik kocht mijn eerste Umidigi uit nieuwsgierigheid omdat ik nog nooit van het merk had gehoord en op papier bood de Umidigi F1 een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Ik was een beetje teleurgesteld over de Umidigi F1 omdat het ontbrak aan een beetje maturiteit op het gebied van foto's en het besturingssysteem niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. Ik kocht de Umidigi S3 Pro een paar maanden later, dit model bracht Umidigi naar een ander niveau, maar ondanks alles lag Umidigi nog steeds een beetje achter op de concurrentie.

Ondanks deze paar kleine foutjes, vond ik Umidigi een interessante aanpak met zijn gemeenschap, ik had de kans gehad om live te chatten met de fabrikant, dit is vrij zeldzaam. Nu de Umidigi F2 beschikbaar is, moest ik hem kopen om te zien of Umidigi zich had kunnen ontwikkelen in een steeds competitievere omgeving.


Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Uitpakken

[specs product="umidigi-f2" category="body"] umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 7

De doos van de Umidigi F2 is net als de andere Umidigi die ik heb getest zeer sober, zelfs het merk is toch vrij discreet. De doos bevat de gebruikelijke accessoires zoals het zakje met een handleiding en de openingsnaald voor de SIM-lade, een wandlader en een USB C-kabel. De telefoon is goed beschermd door een schuimrubberen vulling en een beschermend omhulsel dat direct op de telefoon is geïnstalleerd. Umidigi heeft de beschermende schelp in de krokodillenhuid laten vallen om een vrij stijve en uniforme schelp te verkrijgen, wat een goede zaak is.

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 9umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 8umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 7umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 6umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 5umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 1


Eerste configuratie

De opzet van de Umidigi F2 is niet ongebruikelijk en eigenlijk een zeer goede zaak. Ik ben net klaar met het testen van een Huawei telefoon waar ze je proberen in te schrijven voor allerlei diensten die niemand nodig heeft, dus de configuratie van Umidigi is veel directer, Umidigi gaat niet proberen je in te schrijven voor iets.

umidigi f2 setup 6umidigi f2 setup 5umidigi f2 setup 2umidigi f2 setup 3umidigi f2 setup 4umidigi f2 setup 7umidigi f2 setup 8umidigi f2 setup 9umidigi f2 setup 10umidigi f2 setup 11umidigi f2 setup 12umidigi f2 setup 13umidigi f2 setup 1



Afwerking

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 11
Het afwerkingsniveau bij Umidigi is in een jaar tijd echt verbeterd. Ik kocht eerst een Umidigi F1 die een vrij gemiddeld finishniveau bood dat me deed denken aan de Redmi Note 5 die 2 jaar eerder was gelanceerd. Vervolgens kocht ik de Umidigi S3 Pro die een zeer goed afwerkingsniveau had, maar deze smartphone kostte twee keer zoveel als de Umidigi F1. Vandaag de dag is de Umidigi F2 een goed compromis tussen deze twee uitersten. Voor minder dan 200€ biedt de Umidigi F2 een afwerkingsniveau dat vrij vergelijkbaar is met wat andere merken in deze prijsklasse aanbieden.

De Umidigi F2 ziet er iets massiever uit dan een Redmi Note 7/8, hij is iets groter, dikker en ook zwaarder. Umidigi biedt meestal telefoons aan met een goede levensduur van de batterij en dit vertaalt zich in een zwaardere telefoon. Dit stoort me helemaal niet in het gebruik, maar als je van een lichte telefoon overschakelt zoals bij sommige Samsung telefoons, heb je het gevoel dat je een gewicht in je zak hebt. Het gebruik van de koffer die in de doos zit zal deze indruk versterken omdat de telefoon een paar millimeter zal groeien maar deze koffer beschermt de hele telefoon heel goed.


Top umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 16
Het bovenste gedeelte van de telefoon is volledig glad, er is absoluut niets, geen jack-aansluiting, geen infrarood of geluidssensor. Het luidsprekerslot is vrij dun en onopvallend.


Onderaan umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 13
Het onderste gedeelte van de telefoon is vrij klassiek, het heeft een audio jack aansluiting, een USB type C poort, een raster voor de externe luidspreker en een klein gaatje dat waarschijnlijk gebruikt wordt om het geluid op te vangen.


Zijden umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 14
Links bevindt zich de SIM-lade en rechts de gebruikelijke volume- en aan/uit-knoppen. Het bijzondere aan de Umidigi F2 is dat deze een vingerafdruklezer op de aan/uit-knop heeft. Dit is de eerste keer dat ik een telefoon met dit type vingerafdruksensor test, ik kom terug op dit punt in de sectie biometrie. De toetsen zijn gemaakt van hard plastic, zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn als je ze aanraakt.


Rug
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 18
De achterkant van de telefoon is bijna perfect uniform, je vindt alleen de fotosensor die een beetje opvalt aan de bovenkant en het merk Umidigi aan de onderkant. Deze Umidigi lijkt erg op de Redmi Note 8, je zou ze bijna in de war kunnen brengen. De achterkant is zeer glad en aangenaam om aan te raken, vingerafdrukken zullen echter zeer snel zichtbaar zijn zoals de meeste telefoons die dit soort materiaal gebruiken.


Scherm umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 24
De Umidigi F2 heeft een groot 6,53 inch scherm, dat is boven wat men kan vinden in deze prijsklasse. Het scherm neemt 82% van de zichtbare ruimte in beslag, de randen zijn niet het dunste, maar in deze prijsklasse is dit normaal. Het scherm wordt linksboven onderbroken door een discrete frontcamera in het scherm, meldingen worden weergegeven op basis van de aanwezigheid van de fotosensor. Umidigi heeft ook een schermbeschermer geplakt die zich zeer goed aanpast aan de aanwezigheid van de fotosensor in het scherm, zodat u de beproeving van het plakken van een beschermfolie niet hoeft te doorstaan.


3G/4G ondersteuning

De Umidigi F2 biedt een zeer breed frequentiebereik en in deze prijsklasse is dit vrij zeldzaam. Zelfs de B28-frequentie (voor Free & Bouygues in Frankrijk) is beschikbaar.


3G frequenties:
B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B19 (800)

4G frequenties:
B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700), B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900+), B26 (850), B28 (700), B38 (TDD 2600), B39 (TDD 1900), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500), B66 (1700/2100), B71 (600)

[network_support]

Netwerk/Radioprestatie

[specs product="umidigi-f2" category="radio"]
Signaal 4G
De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.

[short_signals]


Vergelijking Umidigi F2 met een ander toestel

Onderstaande grafiek toont de vergelijking tussen de twee toestellen. Het beste toestel zou het grootste aantal metingen dicht bij het centrum moeten hebben. De vergelijking wordt alleen gemaakt op de cellen die beide apparaten gemeen hebben. De metingen werden onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd.

Telefoon 1:
Umidigi F2

Telefoon 2:
Redmi Note 9s

Evaluatie van de prestaties: De netwerkprestaties zijn nooit een troef geweest van het merk Umidigi en deze Umidigi F2 gaat daar niets aan veranderen. Ik heb een gemiddeld signaal van -102 dBm gemeten over een paar honderd metingen, dit is geen goed resultaat. Als je in een gebied woont waar de dekking van het netwerk goed is, zou je niet beïnvloed moeten worden door het probleem, maar ik geef er de voorkeur aan om er transparant over te zijn om te voorkomen dat je een slechte keuze maakt.

Ik heb deze twee telefoons vergeleken omdat ze zich in een vrij nauwe prijszone bevinden. De Redmi Note 9s biedt onder de gemiddelde netwerkprestaties, de Umidigi F2 biedt nog lagere prestaties, hij staat zelfs onderaan de tabel.


Download max snelheid:
Upload max snelheid:
na

Download max snelheid:
na

Evaluatie van de prestaties:Nog niet beschikbaar / getest



Wifi-signaal
Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.

Signaalsterkte bij router:
-36 dBm

Signaalsterkte op afstand van router:
-75 dBm


Evaluatie van de prestaties: Ik heb een signaal gemeten van -36 dBm in de buurt van de router, deze score is helaas niet erg goed. Ik herhaalde de test verschillende keren en testte andere telefoons op hetzelfde moment om een probleem met mijn router uit te sluiten, maar elke keer kreeg ik een soortgelijke score.

Van een afstand kreeg ik een score van -75 dBm, deze score is een beetje onder het gemiddelde.

umidigi f2 wifi signal 2umidigi f2 wifi signal 1


Download / Wifi
Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.[specs product="umidigi-f2" category="measures"]
Max upload snelheid:
176 Mbps

Max download snelheid:
20 Mbps


Evaluatie van de prestaties: Met een wifi download snelheid van 176 Mbps zal de Umidigi F2 aan de verwachtingen van de meeste gebruikers voldoen. Streaming of gaming zal geen probleem zijn.


GPS-signaal
Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien.

De Umidigi F2 krijgt een zeer goede GPS-nauwkeurigheidsscore, de nauwkeurigheid stabiliseert zich op 1 meter, ik heb niet veel telefoons getest die dit niveau van nauwkeurigheid hebben bereikt. De telefoon neemt iets minder dan 40 satellieten op en gebruikt ongeveer de helft daarvan.



De wegtest toont aan dat de Umidigi F2 in staat is om een correcte positie te behouden gedurende de hele reis. De test werd in eenvoudige omstandigheden uitgevoerd omdat ik geen keuze had om verder te gaan vanwege de lockdown (covid). Mijn evaluatie zal daarom gebaseerd zijn op dit gemakkelijke scenario.


Batterijduur

[specs product="umidigi-f2" category="battery"] [battery product="umidigi-f2" capa="5150" lg="nl"]
De Umidigi F2 is uitgerust met een van de grootste batterijen die op de markt verkrijgbaar zijn, dus hij zou je in theorie de beste autonomie moeten bieden.

Het duurde 299 minuten om 100% van de batterij te bereiken, de oplaadsnelheid van de batterij is vrij stabiel, alleen de laatste procenten duurden langer. De Umidigi F2 ligt onder het gemiddelde voor laadtijd.

Het duurde 927 minuten om de batterij volledig leeg te maken, wat een zeer goede score is, maar lager dan wat ik krijg met een Motorola G8 Power en een iets kleinere batterij. De energie-efficiëntie van de Umidigi F2 is goed, maar niet de beste.

De autonomie is niet lineair, het neemt veel sneller af van 40 procent. Het duurt 700 minuten om de eerste 60 procent te legen, maar de laatste 40 procent verdampt in 200 minuten.

De Umidigi F2 biedt zeer goede batterijprestaties en het had zelfs het beste kunnen zijn als het brandstofverbruik op het niveau van de Motorola G8 Power was geweest. Bij normaal gebruik zou de batterij je 3 dagen autonomie moeten geven.



Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
[specs product="%product_life%" category="sound"]

Ik had van Umidigi F2 niets bijzonders verwacht op het gebied van geluidskwaliteit. In deze prijsklasse ben ik zelden telefoons tegengekomen die een uitzonderlijke geluidskwaliteit bieden. Bij het eerste subjectieve luisteren vond ik het geluid van de Umidigi F2 vrij gemiddeld met te weinig nauwkeurige hoge tonen en te weinig krachtige bas. De Umidigi F2 is in staat om een hoog volume te produceren, maar dit vertaalt zich in een hoge verzadiging. Ik moest de technische test 2 of 3 inkepingen onder het maximale volume doen om betrouwbare metingen te krijgen.

Ik heb de Umidigi F2 vergeleken met de Redmi Note 8, deze laatste produceert een correct geluid zonder het niveau van een Samsung Galaxy A70 te bereiken, de vergelijking moet dus eerlijk zijn.


Frequency Response
Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen umidigi f2 frequency respons
Wat ik in mijn oor waarneem wordt ook geverifieerd met de technische test. De Umidigi F2 heeft een bovengemiddeld tekort in lage frequenties en een kleiner tekort in hogere frequenties in vergelijking met een telefoon als de Redmi Note 8. De Umidigi F2 is dus geen telefoon voor muziekliefhebbers, maar wel geschikt voor diegenen die geen speciale eisen hebben op dit gebied.


Dynamisch bereik
Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan. umidigi f2 dynamic range
Zoals ik hierboven heb uitgelegd, moest ik deze technische test doen op een lager volumeniveau en het is te zien in deze test waar we kunnen zien dat Umidigi een inkeping is onder de Redmi Note 8, maar dit is normaal. Ik merk ook een zwakte in de bas en een andere in de hoge tonen, zoals ik bij de vorige test al had gemerkt.


Geluidsniveau
Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten umidigi f2 noise level
Voor deze laatste test ligt het resultaat iets dichter bij de Redmi Note 8, maar ik heb weer een afwijking in de bas en de hoge tonen.


Concertopname
Het doel van deze test is om de opnamekwaliteit van de telefoon te meten wanneer er veel omgevingsgeluiden zijn. Omdat ik niet elke keer als ik een telefoon test de mogelijkheid heb om naar een concert te gaan, simuleer ik het geluid van een concert in een gesloten omgeving. De Umidigi F2 is een gemiddelde performer voor live-audio-opnames. Het geluid is vervormd, maar niet meer dan het gemiddelde van de geteste telefoons. Ik zie een iets grotere afwijking in de hoge tonen boven 10khz.


CPU / GPU Prestatie

[specs product="umidigi-f2" category="hardware"]
CPU/GPU type
De Umidigi F2 is uitgerust met een Mediatek Helio P70 processor, Umidigi heeft dezelfde processor hergebruikt als de Umidigi S3 Pro die in 2019 werd gelanceerd. Deze processor was geen referentie op het gebied van prestaties, maar zou een comfortabel dagelijks gebruik moeten kunnen garanderen. Voor de GPU heeft Umidigi gekozen voor de Mali G72 die in vele andere telefoons te vinden is, zoals de Samsung Galaxy A50 die aanzienlijk meer kost dan de Umidigi F2. De prestaties zouden dus interessant moeten zijn.


Hardware-informatie
De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. De standaard Umidigi F2 versie biedt 6Gb RAM geheugen in combinatie met 128Gb opslaggeheugen, wat vrij zeldzaam is in deze prijsklasse. Umidigi biedt hier dus een belangrijk voordeel, want met 128Gb aan opslagruimte is een geheugenkaart waarschijnlijk niet meer nodig.




Benchmark 3DMark
Op 3DMark krijg ik een score van 1399 puntenn deze score rangschikt de Umidigi F2 boven de Redmi Note 8.


Benchmark Antutu[specs product="umidigi-f2" category="benchmark"] Op 3DMark krijg ik een score van 1399 puntenn deze score rangschikt de Umidigi F2 boven de Redmi Note 8.

Met Antutu krijg ik een score van 185910 punten en ook hier is het een totaalscore hoger dan wat ik krijg met een Xiaomi in dezelfde prijsklasse, ook al is de Redmi voor GPU prestaties nog steeds iets hoger. Dit zou niet merkbaar moeten zijn voor wedstrijden, het verschil is niet groot genoeg.




Gaming
Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten. De Umidigi F2 is geen gaming telefoon, maar het zal u in staat stellen om de meeste games te spelen met een aantal concessies, zoals het niveau van de graphics.

PUBG Mobile loopt zeer goed op de Umidigi F2 en op de schaal van een 6 inch scherm zijn de verschillen in graphics niet altijd zichtbaar.




Foto camera test

[specs product="umidigi-f2" category="camera"]

Hardware

Volgens de informatie die ik heb kunnen verzamelen, is de Umidigi F2 uitgerust met een Samsung S5KGM1 sensor. Deze sensor wordt gebruikt in vele andere apparaten zoals de Redmi Note 7, de Redmi Note 8 en de Meizu Note 9.

Ik heb deze apparaten vorig jaar getest, zodat ik het resultaat kan vergelijken met de Umidigi.

Ik heb vorig jaar ook twee andere Umidigi camera's getest en ze hadden allebei hetzelfde defect in de fotobewerking, de scherpte was te scherp en de kleurtemperatuur was te laag.

Ik ben benieuwd of Umidigi er in geslaagd is om de gebreken te verhelpen met behulp van een goede sensor zoals die in de Redmi Note 7 en 8 is gebruikt.


Foto kwaliteit


Standaard app

De standaard fototoepassing die in de Umidigi F2 wordt gebruikt is een toepassing die ik nog niet eerder van Umidigi of een andere fabrikant had gezien. De applicatie is over het algemeen vrij compleet, de meeste basisfuncties zijn aanwezig, met de mogelijkheid om elke weergave te configureren (foto, video, ...). De foto-optie laat toe om foto's te nemen in groothoek, macro en zoom, maar deze verschillende modi worden over het zichtbare deel van de foto heen gelegd. Als u een scène met veel licht fotografeert, zie je de verschillende mogelijkheden waarschijnlijk niet. De pictogrammen zijn ook vrij klein.

Het is mogelijk om de 48 megapixel modus te activeren vanuit de normale fotomodus, zodat je niet steeds van de fotomodus naar de 48 mp-modus hoeft over te schakelen. De meeste opties zijn beschikbaar voor alle menu's, de instellingen zijn vrij eenvoudig te begrijpen. Ik vind dat de toepassing, afgezien van de positie van de fotomodi, heel interessant is.

Ik heb gemerkt dat er in sommige modi wat vertraging optreedt als je het scherm beweegt, waardoor de foto niet meteen past, alsof de telefoon het beeld nog moet verwerken.


Foto test / studio
Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/661 3,8 mm 109 ISO
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo studio 1
Belichting: onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: licht
Digitale ruis: geen

De hoofdsensor van de Umidigi heeft een brandpuntsafstand van 3,8mm, dit is de kortste brandpuntsafstand die ik ooit op een hoofdsensor heb getest. Bij een dergelijke brandpuntsafstand heb ik mijn twijfels over de gebruikte technologie, omdat de Samsung-sensor die in deze telefoon zou moeten zitten normaal gesproken een langere brandpuntsafstand heeft. Een brandpuntsafstand van 3,8 mm maakt het mogelijk om een grotere hoek vast te leggen zonder al te veel risico op vervorming.

De foto is over het algemeen onderbelicht terwijl de belichting perfect wit en gelijkmatig is. De kleuren zijn door dit belichtingsprobleem ook te donker. Ik zie ook een licht lichtafvalprobleem op de hoeken.

Tweede voorbeeld: ƒ/2,8 1/147 3,8 mm 113 ISO
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo studio 2
Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: iets te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen

Om deze foto te maken heb ik op de groothoekmodus geklikt en ik ben verbaasd te zien dat de groothoekmodus dezelfde brandpuntsafstand gebruikt als de normale fotomodus. Dus of het exif is niet correct of Umidigi met de hoofdsensor is een ingezoomde versie van de groothoek. Als ik naar de foto van dit tweede voorbeeld kijk, zie ik dat het duidelijk een groothoek is en dat het zelfs vrij open is. Meestal laten groothoeken minder licht binnen en zijn de foto's altijd donkerder dan bij de hoofdsensor, maar hier is het tegenovergestelde het geval en heeft het geen zin, tenzij de hoofdsensor wordt gebruikt. Als dit het geval is, zou het betekenen dat het beter is om de groothoeksensor de hele tijd aan te laten staan. Ik zal dit buiten de studio moeten controleren.

Derde voorbeeld: ƒ/1,8 1/661 3,8 mm ISO 109
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo studio 3
Belichting: onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: licht
Digitale ruis: geen

De zoom van de Umidigi F2 is een digitale zoom omdat de brandpuntsafstand niet is veranderd, het is waarschijnlijk een 48 miljoen pixel foto waarin de camera heeft ingezoomd. De foto heeft dezelfde kenmerken als het eerste voorbeeld met een vrij uitgesproken onderbelichting. De scherptediepte ziet er erg goed uit omdat iedereen zich in het scherpe scherpstelgebied bevindt.


Foto test / zon
Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/2283 3,8 mm 110 ISO
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 1
Belichting: oké
Scherpte te sterk
Kleuren: kleuren iets te warm
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen

Op dit eerste voorbeeld is de foto over het algemeen oké, maar het heeft enkele gebreken zoals een te uitgesproken contrast en scherpte die leiden tot een verlies van details. We kunnen de verschillende bloemblaadjes van de gele paardenbloem aan de linkerkant dan ook goed van elkaar onderscheiden, maar elk bloemblaadje verliest detail. De kleurstelling is niet helemaal correct maar dit is niet echt een probleem in een scène die gedomineerd wordt door groen, het groen lijkt donkerder dan het werkelijk is.

Tweede voorbeeld: ƒ/1,8 1/2179 3,8 mm 112 ISO
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 3
Belichting: oké
Scherpte te sterk
Kleuren: kleuren iets te warm
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen

Op dit tweede voorbeeld heb ik een deel van de foto geïsoleerd om deze te vergroten tot 100%. De kunstmatige accentuering van de contouren en contrasten maakt de foto minder nauwkeurig in details, vooral als je naar 100% kijkt. Dit soort problemen is niet echt zichtbaar op een telefoonscherm, omdat de grootte van het scherm het niet mogelijk maakt om dit soort dingen te zien, tenzij je inzoomt op de foto. Wanneer u uw foto's op een groter scherm bekijkt, is het probleem veel zichtbaarder. De kleurtemperatuur is te laag (= te warme kleuren), ik zal hieronder enkele vergelijkende foto's toevoegen in deze sectie.

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 5
Hier is een voorbeeld dat het kleurtemperatuurprobleem van Umidigi goed illustreert. Ik heb hier de Umidigi F2 vergeleken met de Redmi Note 9s die een Samsung sensor gebruikt die bijna gelijkwaardig is aan die van de Umidigi. Het verschil is vrij opvallend, de foto van de Umidigi is te bruinig, het groen is niet groen en de lucht is ook erg rumoerig.

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 6
Op dit andere voorbeeld is het probleem minder zichtbaar omdat de foto is genomen bij zonsondergang waar de kleuren van nature warmer zijn, het verschil met de Redmi Note 9s is minder uitgesproken. Het blauw van de lucht is ook meer verzadigd op de Umidigi, het effect is mooi maar de Redmi biedt een meer neutrale weergave.

De Samsung sensor van de Umidigi is geen slechte sensor, hij wordt gebruikt in vele andere apparaten die hun waarde hebben bewezen, zoals de Redmi Note 7. De behandeling die op de foto is gebracht verslechtert de kwaliteit van de sensor en ik had vorig jaar precies hetzelfde gemerkt met de Umidigi F1 en de Umidigi S3 Pro. Voor dezelfde sensor gebruikt Umidigi een lagere kwaliteitsverwerking dan andere merken die dezelfde sensor gebruiken.

Het oordeel dat ik over deze foto's geef is puur technisch, de kleuren en de scherpte zijn niet correct. Dit betekent niet dat je je foto's niet mooi zult vinden, kunstmatige behandelingen kunnen soms de indruk wekken dat een foto mooier is, zelfs als deze technisch gezien niet correct is.

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 17umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 16umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 15umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 14umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 13umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 12umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 11umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 10umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 9umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 8umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 7umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 6umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 5umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 4umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 3umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 2umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 1



Foto test / bewolkt
Ik heb wat foto's gepost die op bewolkte dagen zijn genomen om je een idee te geven van wat de Umidigi F2 kan produceren.

De foto's zijn over het algemeen te donker, de Umidigi F2 lijkt overbelichting te willen vermijden en de hele foto is te donker. HDR kan de situatie een beetje verbeteren, maar het totaalbeeld blijft onderbelicht.

Het probleem van de kleurtemperatuur is ook goed zichtbaar, ik zag ook digitale ruis op foto's genomen met ISO 110.

De Umidigi F2 ligt niet op het niveau van sommige concurrenten zoals de Redmi Note 8 voor het maken van foto's bij slecht weer.


umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 8umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 7umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 6umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 5umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 4umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 3umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 2umidigi f2 avis test review recencione opinion photo cloud 1


Test foto / nacht
Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/10 3,8 mm 3962 ISO
umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 10

Belichting: goed
Scherpte: medium
Kleuren: iets te koud
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: zeer belangrijk

De Umidigi F2 biedt een nachtmodus die verschillende foto's combineert, deze nachtmodus levert helaas geen goede resultaten op. De digitale ruis is zeer uitgesproken, de scherpte is middelmatig, de kleuren zijn vergeeld, de halo's van het licht worden grote lichtvlekken. De belichting is vrij goed, maar de foto is niet te helder of te donker.

Tweede voorbeeld: ƒ/1,8 1/10 3,8 mm ISO 4875
umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 2

Belichting: goed
Scherpte: medium
Kleuren: iets te koud
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: zeer belangrijk

Op dit tweede voorbeeld vinden we alle kwaliteiten en gebreken van het eerste voorbeeld terug. Er moet echter worden opgemerkt dat de Umidigi F2 het goed doet in termen van blootstelling, omdat het huis links, dat zich in een donkere zone bevindt, nog steeds zichtbaar is. Met andere telefoons die tegelijkertijd zijn getest, heb ik het huis niet altijd zo duidelijk gezien.

Hier zijn nog wat foto's van dezelfde plaats. De Umidigi F2 is duidelijk geen kampioen in nachtfotografie.

umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 2umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 3umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 4umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 5umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 6umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 7umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 8umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 9umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 10umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 1


Videokwaliteit


Stabilisatie
Voor elk van mijn tests begin ik met een video die onder dezelfde omstandigheden is gemaakt om de kwaliteit en de stabilisatie met de andere toestellen te kunnen vergelijken.
De Umidigi F2 is in staat om lichte schokken te absorberen, maar kan de schokken veroorzaakt door het lopen niet elimineren. Het resultaat is niet slecht, maar het is niet het beste apparaat in zijn klasse. Ik heb ook een test gedaan in moeilijkere omstandigheden, het resultaat is veel slechter, de Umidigi kan de bewegingen niet compenseren.




Video normale condities
Daglichtvideo's geproduceerd door de Umidigi F2 hebben dezelfde kenmerken als foto's (het is dezelfde sensor). De kleurtemperatuur is te hoog, de scherpte is wat geforceerd, maar de camera slaagt er vrij snel in om de focus te herstellen.


Video low light


De nachtelijke video's die door de Umidigi F2 worden geproduceerd zijn helemaal niet goed. De telefoon kan de beweging niet bijhouden, het kan de focus niet aan en de hele video is wazig.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.
[specs product="umidigi-f2" category="screen"]
Colorimetrie


Ik had een discussie gehad met Umidigi na het testen van de F1 meer dan een jaar geleden, ik vertelde hen dat het F1-scherm te veel in de richting van blauw draaide en zij betoogden dat dit niet mogelijk was en dat hun scherm zo goed was als wat Xiaomi aan het doen was. Ik had toen geen sonde om het kleurverschil te meten, maar ik heb er nu een en ik kan zien dat wat ik vorig jaar rapporteerde er vandaag nog steeds is. De colorimetrie is niet nauwkeurig, ik krijg een dE van 7, wat boven het gemiddelde ligt. Natuurlijk is dit geen probleem bij het gebruik van de telefoon, want het belet je niet om de telefoon te gebruiken, maar je zult waarschijnlijk wel een verschil merken tussen de foto's die op de Umidigi worden weergegeven en dezelfde foto's die op een computerscherm worden weergegeven.

Dit soort problemen komt vrij vaak voor en normaal gesproken biedt Android een mogelijkheid om de kleurtemperatuur in de instellingen aan te passen, ik heb deze mogelijkheid niet gevonden met de Umidigi F2, dus ik heb geen trucje om voor te stellen om het probleem te verlichten.


Helderheid
Ik heb een helderheid van 504 cd/m² gemeten met de verlichting op maximum, het is een uitstekende score waarmee je de Umidigi F2 in de volle zon kunt gebruiken.


Contrast
Ik heb ook een contrastverhouding gemeten die ver boven het gemiddelde ligt, met 2769:1 is het een van de beste behaalde scores, maar ik moet aangeven dat ik deze score heb behaald door de lichtsensor te overspoelen om het scherm helemaal te duwen. Het natuurlijke contrast zal in werkelijkheid waarschijnlijk lager zijn, maar in het hoge gemiddelde blijven.


Lichtabsorptie/Reflectie
Het scherm van de smartphone reflecteert het licht en maakt er soms een echte spiegel van. Dit spiegeleffect maakt het moeilijker om te lezen.

De onderstaande absorptie-index geeft het percentage van het door het scherm geabsorbeerde licht aan. De leesbaarheid van een scherm is beter wanneer de absorptie-index hoog is.

[absorb] De Umidigi F2 heeft een lichtreflectie van 52%, wat hem boven het gemiddelde plaatst. Het scherm kan dus een spiegeleffect creëren wanneer u buiten bent.


Biometrie

De Umidigi F2 kan worden ontgrendeld door gezichtsherkenning of door de vingerafdruksensor aan de zijkant.

De gezichtsherkenning werkt correct en is vrij snel. De vingerafdruksensor aan de zijkant is minder effectief dan een sensor aan de achterkant van de telefoon, maar hij werkt beter dan de Realme 6-sensor die zich op dezelfde plaats bevindt.


Besturingssysteem


De Umidigi F2 draait op Android 10 zonder enige Umidigi overlay. Deze keuze heeft het voordeel dat het een zeer gelijkaardige ervaring biedt als andere toestellen die zonder overlay draaien en Umidigi heeft geen ongewenste toepassingen toegevoegd zoals die op vele andere merken beschikbaar zijn.

Toen ik de Umidigi F1 iets meer dan een jaar geleden testte, kwam ik veel bugs tegen die het gebruik van de telefoon soms pijnlijk maakte. De Umidigi F2 is een veel geavanceerdere telefoon dan de F1, ik kwam geen bugs tegen zoals op de F1 en over het algemeen werkt deze strakke versie van Android vrij goed.

Wat ik mis is een mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen om een meer correcte colorimetrie te krijgen, ik mis ook een native fotogalerij applicatie. Er zijn natuurlijk wel verschillen met overlayers zoals Xiaomi of Samsung's maar dit mag je niet hinderen.




Bugs

Nog niet beschikbaar / getest


Accessoires Umidigi F2

[accessoires type="smartphone" product="umidigi-f2" lg="nl"]

Vergelijk Umidigi F2 met de anderen

[ranks type="smartphone" device="Umidigi F2"]

Test / beoordeling conclusie


Ik heb 2 Umidigi telefoons getest voordat ik deze Umidigi F2 kocht en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben door de evolutie van het merk. Het afwerkingsniveau heeft het niveau van de concurrentie bereikt, de stabiliteitsproblemen zijn verdwenen en in de prijsklasse waar het verkocht wordt, zal deze Umidigi ongetwijfeld een breder publiek aanspreken dan de vorige modellen. De kracht van de Umidigi is de batterij en deze F2 heeft een goede batterij die het mogelijk maakt om deze telefoon enkele dagen te gebruiken zonder hem op te laden. Dit voordeel was een jaar geleden vrij uniek, maar andere fabrikanten (zoals Xiaomi bijvoorbeeld) hebben ook deelgenomen aan de race voor de levensduur van de batterij, gelukkig zijn deze andere telefoons voor Umidigi duurder.

De Umidigi F2 heeft vele kwaliteiten voor een telefoon voor minder dan 200€. Ik heb zeer goede resultaten met de GPS, het biedt ook een brede compatibiliteit met 3G/4G frequenties. De twee grootste zwakke punten zijn de fotokwaliteit en de netwerkprestaties.


Sterktes
Batterij
GPS
3G/4G-frequenties


Zwaktes
Kwaliteit van de foto's
Prestaties van het netwerk


Alternatieven voor dit product

[alternatives] Met zijn prijs van ongeveer 180€ op het moment dat ik hem kocht, concurreert de Umidigi F2 met de Redmi Note 8.

De Redmi Note 8 presteert op veel gebieden beter dan de Umidigi F2, hij presteert beter dan de meeste telefoons in deze prijsklasse. De Umidigi F2 is echter niet belachelijk, ik denk zelfs dat het een geloofwaardig alternatief kan zijn voor diegenen die niets van Xiaomi willen horen. De Umidigi F2 biedt alles wat je nodig hebt voor normaal smartphonegebruik.

Voor 180€ krijg je een telefoon die over het algemeen zeer goed werkt met een voorbeeldige autonomie en genoeg prestaties om alle gangbare applicaties zonder problemen te laten draaien. De grootste tekortkoming is volgens mij het fotogedeelte waar de verwerking niet goed is. De sensor is goed, dus ik durf te hopen dat de verwerking in een toekomstige update wordt gecorrigeerd.